Kvarnmott

Ephestia kuehniella – Kvarnmott angriper spannmålsprodukter som t ex mjöl, kex och skorpor och är därför ett problem framförallt hos bagerier, livsmedelsföretag men även i privata skafferier. Larverna spinner en klibbig silkestråd efter sig som gör att mjölet hänger ihop i ”stora tussar”. Samtidigt blir mjölet gråbrunt och luktar illa. Nötter, frön, kryddor, hundmat, choklad och torkad frukt kan också drabbas.

Köldhärdigheten hos larverna är betydande, då de kan leva i flera månader vid en temperatur av 0° eller något därunder.

Utseende: Fjärilen är 20-28 mm mellan vingspetsarna. Den sitter undangömd under dagen och flyger i skymningen och om natten. Kvarnmottets smala framvingar är skiffergrå och svartpudrade, med otydliga mörka tvärlinjer, bakvingarna är gråvita och försedda med en lång frans.

Larven är 12 – 19 mm och har en gulvit färg med svagt gröna eller rosa färgtoner. Huvudet är brunt.

Fortplantning/utveckling: Honorna lägger sina ägg överallt där minsta spår av ämnen finns, som kan tjäna som föda till avkomman. En hona lägger i genomsnitt 350 ägg.

I ständigt varma lokaler hinner Kvarnmottet åtminstone med 5 generationer om året, och förökningen kan därför bli synnerligen kraftig. Det fortplantar sig inte vid lägre temperatur än + 10 à 11° C.

Insektsfällan Secure är en livsmedelsfälla, perfekt mot dessa skadeinsekter.

Ephestia kuehniella